Sankt Lukas Stiftelsen – med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Sorana A/S – går nu i gang med en ambitiøs udviklingsplan kaldet Palliationscentret. Takket være støtten fra fondene bliver det blandt andet muligt at bygge et nyt voksenhospice med plads til 36 patienter og et nyt og større børne- og ungehospice med plads til 8 indlagte familier. Hertil kommer bedre rammer for det hospiceteam, som kører ud til de mennesker, der ønsker at dø hjemme og et daghospice, der vil gøre det muligt at tilbyde flere uhelbredeligt syge den såkaldt palliative behandling og støtte.
”Værdighed, lindring og trygge rammer er altafgørende, når livstruende sygdom rammer. Det gælder både for den enkelte sygdomsramte såvel som for de pårørende. Da behovet for flere pladser er stort, støtter Fonden op om udbygningen og kvalitetsløftet af Sankt Lukas Stiftelsens Hospice,” siger formand for Den A. P. Møllerske Støttefond, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Gentofte Kommunes borgmester, Michael Fenger, byder planerne velkommen:
”Det nye palliationscenter er et godt initiativ, som vil bidrage til at løse nogle af de demografiske udfordringer, som vores sundhedssystem og ældresektor står overfor. Vi er glade for, at et projekt af denne art kan realiseres i vores kommune,” siger Michael Fenger.
Lindring og støtte til flere
Med det nye byggeri får alle Sankt Lukas Stiftelsens hospiceenheder mere kapacitet, herunder voksenhospicet, det udgående hospiceteam, børne- og ungehospicet samt et helt nyt daghospice. I praksis betyder det, at Sankt Lukas Stiftelsen i 2030 vil kunne tage imod ca. 2100 patienter om året mod 600 i dag. Det nye center skaber samtidigt langt bedre rammer, som gør det muligt at styrke sammenhængen mellem de faste hospicepladser og de udgående hospiceteams.
Palliationscentret er et stort ønske for Sankt Lukas Stiftelsen, der har spillet en nøglerolle for udviklingen af palliative tilbud i Danmark, bl.a. med indførelsen af det første hospice i 1992 og det første hospice for børn og unge i 2015.
“Takket være de generøse donationer fra både den A.P. Møllerske Støttefond og Sorana A/S får vi nu muligheden for at tage næste store skridt med opførelsen af et state-of-the-art palliationscenter, der styrker kapaciteten på det palliative område i Danmark betydeligt. Det er vi både stolte af og dybt taknemmelige for,” siger Sys Rovsing, bestyrelsesformand for Sankt Lukas Stiftelsen.
”Vi støtter varmt hospicetanken og er glade for at kunne bidrage til realiseringen af et så betydningsfuldt og ambitiøst projekt, der vil komme mange mennesker til gavn,” fortæller Aase og Lorenz Johannes Jørgensen, ejere af Sorana A/S.
Stor betydning for den enkelte og for samfundet
Den demografiske udvikling peger på, at behovet for både basal og specialiseret palliation kun vil stige i de kommende år.
For hver patient ved man desuden, at fire pårørende i gennemsnit efterlades i sorg efter et dødsfald – sorg, der i værste fald kan udvikle sig til forlænget sorglidelse. Palliationscentret vil gøre det muligt at støtte endnu flere pårørende og hjælpe dem igennem deres tab.
“Alt for mange mennesker dør stadig i lidelse og får ikke den hjælp, der skal til. Det nye palliationscenter skal gøre det muligt at hjælpe mange flere patienter og deres pårørende til en værdig sidste tid med fokus på bedst mulig livskvalitet. Det har stor betydning både for den enkelte patient, for de pårørende og for samfundet,” siger Henrik Nedergaard, administrerende direktør for Sankt Lukas Stiftelsen.
Daghospice bliver et helt nyt tilbud i Danmark
Med palliationscentret får Sankt Lukas Stiftelsen også et helt nyt tilbud i Danmark, nemlig daghospice. Her kan patienterne komme i dagtimerne for at blive smertelindret, få støtte og vejledning fra et tværfagligt team, og for eksempel deltage i rehabiliterende, kreative og sociale aktiviteter.
Det nye palliationscenter skal desuden indeholde et forsknings- og formidlingscenter, som vil producere, samle og koordinere viden om palliation.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev om hospicebyggeriet
Tryk på knappen nedenfor og tilmeld dig vores nyhedsbrev om hospicebyggeriet. Du vil således modtage information på mail, når der sker nyt i forbindelse med byggeriet.
Fakta
OM SANKT LUKAS STIFTELSEN
Sankt Lukas Stiftelsen driver en række sundheds- og velfærdstilbud, herunder hospice for børn, unge og voksne, plejehjem, omfattende sundhedstilbud via udlejning, kvindekrisecenter, kursuscenter m.m.
I 1992 etablerede Sankt Lukas Stiftelsen Danmarks første hospice for voksne, i 1997 det første udgående hospiceteam og i 2015 det første børne- og ungehospice i Danmark, Lukashuset.
Pressekontakt
Søren Hjortdal Sørensen, kommunikations- og presserådgiver, Sankt Lukas Stiftelsen, shjs@sanktlukas.dk, tlf. 2936 3308.
Pressebilleder
Følgende pressebilleder må kun bruges til redaktionelle formål.
Luftfoto af Sankt Lukas Stiftelsens matrikel, hvor det nye palliationscenter skal opføres.
Fotokreditering: Sankt Lukas Stiftelsen.
Sankt Lukas Stiftelsen har spillet en nøglerolle for udviklingen af palliative tilbud i Danmark, bl.a. med indførelsen af det første hospice i 1992 og det første hospice for børn og unge i 2015.
Fotokreditering: Lasse Bak Mejlvang.
Sankt Lukas Stiftelsens nye palliationscenter skal gøre det muligt at hjælpe flere patienter og deres pårørende til en værdig sidste tid.
Fotokreditering: Lasse Bak Mejlvang.